Składniki na 2 cienkie 33 cm pizze lub jedną dużą blachę z piekarnika
Składniki:
- 500 g mąki pszennej ( 3,5 szklanki )
- 300 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju
- dodatkowa łyżka mąki
Sposób przygotowania:
- Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże
- Przykrywamy ściereczką i czekamy około 10 minut aż zaczną się podnosić
- Do miski wsypujemy mąkę, sól
- Wlewamy powoli drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut aż będzie się dało stworzyć ladną gładką kulkę.
- Formę do pizzy wysmarować lekko olejem, posypać mąką i na to kłaśc rozwałkowaną lub wykręconą ręcznie jak w prawdziwej pizzeri pizzę.
- Układać dowolne składniki
- Nagrzac piekarnik do 230 stopni i piec około 10-12 minut
Porady:
Ciasto nie musi rosnąć (tylko rozczyn musi), itak będzie piekło się świetnie.
- łyżka oleju
- dodatkowa łyżka mąki
- Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże
- Przykrywamy ściereczką i czekamy około 10 minut aż zaczną się podnosić
- Do miski wsypujemy mąkę, sól
- Wlewamy powoli drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut aż będzie się dało stworzyć ladną gładką kulkę.
- Formę do pizzy wysmarować lekko olejem, posypać mąką i na to kłaśc rozwałkowaną lub wykręconą ręcznie jak w prawdziwej pizzeri pizzę.
- Układać dowolne składniki
- Nagrzac piekarnik do 230 stopni i piec około 10-12 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz