wtorek, 23 lipca 2013

Włoski spód pod pizze ze świeżymi drożdżami

Składniki na 2 cienkie 33 cm pizze lub jedną dużą blachę z piekarnika

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej ( 3,5 szklanki )
  • 300 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oleju
  • dodatkowa łyżka mąki
Sposób przygotowania:
  • Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże
  •  Przykrywamy ściereczką i czekamy około 10 minut aż zaczną się podnosić
  • Do miski wsypujemy mąkę, sól
  • Wlewamy powoli drożdże i wyrabiamy ciasto kilka minut aż będzie się dało stworzyć ladną gładką kulkę.
  • Formę do pizzy wysmarować lekko olejem, posypać mąką i na to kłaśc rozwałkowaną lub wykręconą ręcznie jak w prawdziwej pizzeri pizzę.
  • Układać dowolne składniki
  • Nagrzac piekarnik do 230 stopni i piec około 10-12 minut

Porady:
Ciasto nie musi rosnąć (tylko rozczyn musi), itak będzie piekło się świetnie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz