- 1 kg żeberek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka majeranku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki chilli w proszku
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki sosu worcestershire
- sos BBQ Jack Daniels
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Najpierw należy zrobić marynatę do żeberek żeby smaki przedostały się do środka.
- W tym celu czosnek obieramy, kroimy na cienkie talarki.
- Czosnek łączymy z majerankiem, łyżką sosu Jack Daniels, oliwą z oliwek, chilli, sosem sojowym i sosem worcestershire oraz solą i pieprzem
- Żeberka myjemy i kroimy na małe kawałki
- Następnie nacieramy marynatą i odstawiamy na godzinkę do lodówki. Im dłużej tym lepiej.
- W naczyniu żaroodpornym układamy obok siebie mięsem do góry żeberka i smarujemy lekko sosem Jack Daniels
- Przykrywamy lub jeśli nie mamy przykrywki wystarczy zrobić to folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 50 minut.
- Po tym czasie obracamy żeberka i smarujemy drugą stronę sosem.
- Nie przykrywając wstawiamy na 15 minut do piekarnika
- Po tym czasie znów obracamy i ostatni raz smarujemy sosem.
- Do piekarnika na 20 minut i gotowe!
Żeberka można przygotować również na grillu. Wystarczy tylko zamienić naczynie żaroodporne na folię aluminiową!
O kurka. Boskie.
OdpowiedzUsuń