wtorek, 21 stycznia 2014

Żeberka w sosie BBQ Jack Daniels

SKŁADNIKI:


  • 1 kg żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • 1,5  łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki  sosu worcestershire
  • sos BBQ Jack Daniels
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Najpierw należy zrobić marynatę do żeberek żeby smaki przedostały się do środka.
  2. W tym celu czosnek obieramy, kroimy na cienkie talarki.
  3. Czosnek łączymy z majerankiem, łyżką sosu Jack Daniels, oliwą z oliwek, chilli, sosem sojowym i sosem worcestershire oraz solą i pieprzem
  4. Żeberka myjemy i kroimy na małe kawałki
  5. Następnie nacieramy marynatą i odstawiamy na godzinkę do lodówki. Im dłużej tym lepiej.
  6. W naczyniu żaroodpornym układamy obok siebie mięsem do góry żeberka i smarujemy lekko sosem Jack Daniels
  7. Przykrywamy lub jeśli nie mamy przykrywki wystarczy zrobić to folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 50 minut.
  8. Po tym czasie obracamy żeberka i smarujemy drugą stronę sosem.
  9. Nie przykrywając wstawiamy na 15 minut do piekarnika
  10. Po tym czasie znów obracamy i ostatni raz smarujemy sosem.
  11. Do piekarnika na 20 minut i gotowe!


Żeberka można przygotować również na grillu. Wystarczy tylko zamienić naczynie żaroodporne na folię aluminiową! 

1 komentarz: