Składniki na 2 cienkie 33 cm pizze lub jedną dużą blachę z piekarnika
Składniki:
- 500 g mąki pszennej ( 3,5 szklanki )
- 300 ml ciepłej wody
- 1 paczka suchych drożdży (7g)
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju
- dodatkowa łyżka mąki
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól
- Dolewamy ciepłą wodę
- Wyrabiamy ciasto kilka minut, żeby można było z niego uformować ładną gładką kulkę
- Formę do pizzy wysmarować lekko olejem, posypać mąką i na to kłaśc rozwałkowaną lub wyrobioną rękami jak w prawdziwej pizzeri pizzę.
- Układać dowolne składniki
- Nagrzac piekarnik do 230 stopni i piec około 10-12 minut
Porady:
Ciasto nie musi rosnąć.
Jest tak samo dobre jak ze świeżych drożdży.
Można dosypywać mąki, jeśli będzie zbyt klejące.
- łyżka oleju
- dodatkowa łyżka mąki
- Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól
- Dolewamy ciepłą wodę
- Wyrabiamy ciasto kilka minut, żeby można było z niego uformować ładną gładką kulkę
- Formę do pizzy wysmarować lekko olejem, posypać mąką i na to kłaśc rozwałkowaną lub wyrobioną rękami jak w prawdziwej pizzeri pizzę.
- Układać dowolne składniki
- Nagrzac piekarnik do 230 stopni i piec około 10-12 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz