wtorek, 23 lipca 2013

Włoski spód pod pizze z suchymi drożdżami

Składniki na 2 cienkie 33 cm pizze lub jedną dużą blachę z piekarnika

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej ( 3,5 szklanki )
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 paczka suchych drożdży (7g)
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oleju
  • dodatkowa łyżka mąki
Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól
  • Dolewamy ciepłą wodę 
  • Wyrabiamy ciasto kilka minut, żeby można było z niego uformować ładną gładką kulkę
  • Formę do pizzy wysmarować lekko olejem, posypać mąką i na to kłaśc rozwałkowaną lub wyrobioną rękami jak w prawdziwej pizzeri pizzę.
  • Układać dowolne składniki
  • Nagrzac piekarnik do 230 stopni i piec około 10-12 minut

Porady:
Ciasto nie musi rosnąć.
Jest tak samo dobre jak ze świeżych drożdży.
Można dosypywać mąki, jeśli będzie zbyt klejące. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz