sobota, 3 sierpnia 2013

Rolady wołowe

Roladki najlepiej pasują z kluskami śląskimi i kapustą modrą

Składniki:

  • 2 plastry mięsa wołowego 
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • pół czerwonej cebuli 
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia + mąka do sosu
  • olej do smażenia
  • ziele angielskie
  • liśc laurowy


Sposób przygotowania:

  • Mięso rozbijamy jak najcieniej
  • Solimy i pieprzymy z dwóch stron
  • Z jednej strony smarujemy musztardą 
  • Po jednej stronie kładziemy pokrojony w paski boczek i ogórek oraz cebulę pokrojoną w piórka
  • Zwijamy i przekłówamy małymi wykałaczkami aby się nie rozlecialy
  • Obtaczamy w mące
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony
  • Dolewamy wodę tak, aby przykrywała pół roladek. 
  • Wrzucamy 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie
  • Dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny czasem odwracając
  • W razie potrzeby dolewać wodę
  • Rozrobić pół szklanki wody z 1 łyżką mąki i wlać do roladek.
  • Zagotować, doprawić do smaku.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz