Składniki:
- 2 plastry mięsa wołowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 ogórek kiszony
- 2 plastry wędzonego boczku
- pół czerwonej cebuli
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia + mąka do sosu
- olej do smażenia
- ziele angielskie
- liśc laurowy
Sposób przygotowania:
- Mięso rozbijamy jak najcieniej
- Solimy i pieprzymy z dwóch stron
- Z jednej strony smarujemy musztardą
- Po jednej stronie kładziemy pokrojony w paski boczek i ogórek oraz cebulę pokrojoną w piórka
- Zwijamy i przekłówamy małymi wykałaczkami aby się nie rozlecialy
- Obtaczamy w mące
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony
- Dolewamy wodę tak, aby przykrywała pół roladek.
- Wrzucamy 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie
- Dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny czasem odwracając
- W razie potrzeby dolewać wodę
- Rozrobić pół szklanki wody z 1 łyżką mąki i wlać do roladek.
- Zagotować, doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz