poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Samosy z kurczakiem

Składniki:


CIASTO
  • 500 g mąki pszennej
  • 180-250 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

FARSZ

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 5 łyżek zielonej fasolki
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól


Sposób przygotowania:

CIASTO
  • Mąkę wsypać do miski
  • Dodać jajko i sól
  • Wlać trochę wody i wyrabiać, a w razie potrzeby jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać reszte wody
  • Ciasto powinno odchodzić od ręki
  • Uformowac kulkę i wstawić do lodówki na pół godziny
FARSZ
  • Na patelnie wsypać curry, chilli i 3 łyżki wody
  • Wymieszać i smażyć chwilkę, aż lekko zmieni kolor
  • Gdy nasze przyprawy są gotowe dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
  • Smażymy kilka minut, żeby się poddusiło
  • Następnie dodajemy pokrojonego w małe kawałki kurczaka sól i cukier
  • Gdy nasz kurczak zmieni kolor dodajemy pokrojona w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki
  • Do naszej patelni dolewamy 2 kubki wody i bez przykrycia dusimy, aż woda odparuje, a nadzienie będzie suche
  • Dodajemy zielony groszek
FORMOWANIE I PIECZENIE
  • Ciasto rozwalkowujemy bardzo cienko, następnie kroimy dosyć spore kwadraty
  • Nakładamy farsz i formujemy: trójkąciki, koperty, bułeczki, kuleczki ;)
  • Można zrobić to bardziej profesjonalnie: klik
  • Prawdziwe samosy smaży się w rozgrzanym tłuszczu, ale ja preferuje włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz