CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 180-250 ml wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
FARSZ
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchew
- 5 łyżek zielonej fasolki
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
Sposób przygotowania:
CIASTO
- Mąkę wsypać do miski
- Dodać jajko i sól
- Wlać trochę wody i wyrabiać, a w razie potrzeby jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać reszte wody
- Ciasto powinno odchodzić od ręki
- Uformowac kulkę i wstawić do lodówki na pół godziny
FARSZ
- Na patelnie wsypać curry, chilli i 3 łyżki wody
- Wymieszać i smażyć chwilkę, aż lekko zmieni kolor
- Gdy nasze przyprawy są gotowe dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
- Smażymy kilka minut, żeby się poddusiło
- Następnie dodajemy pokrojonego w małe kawałki kurczaka sól i cukier
- Gdy nasz kurczak zmieni kolor dodajemy pokrojona w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki
- Do naszej patelni dolewamy 2 kubki wody i bez przykrycia dusimy, aż woda odparuje, a nadzienie będzie suche
- Dodajemy zielony groszek
FORMOWANIE I PIECZENIE
- Ciasto rozwalkowujemy bardzo cienko, następnie kroimy dosyć spore kwadraty
- Nakładamy farsz i formujemy: trójkąciki, koperty, bułeczki, kuleczki ;)
- Można zrobić to bardziej profesjonalnie: klik
- Prawdziwe samosy smaży się w rozgrzanym tłuszczu, ale ja preferuje włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz