niedziela, 1 września 2013

Mięso wołowe i sos chrzanowy

Składniki:
MIĘSO
  • 800g mięsa wołowego bez kości w kawałku
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół pora
  • kawałek selera
  • 2 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
SOS CHRZANOWY
  • 4 łyżki masła
  • 600 ml bulionu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • słoiczek chrzanu tartego
  • mały kubeczek śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
MIĘSO
  • W garnku zagotowujemy tyle wody, aby później włożone mięso bylo całe przykryte
  • Do wrzącej wody wkładamy umytą wołowinę, ziele angielskie, listki laurowe i zmniejszamy gaz, żeby tylko leciutko się gotowało
  • W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę, seler i myjemy pora
  • Wkładamy do garnka z mięsem, gotujemy wszystko około 2 - 2,5 h
  • 10 minut przed końcem gotowania solimy i pieprzymy 
SOS
  • Jeśli gotowaliśmy wcześniej rosół odlewamy z niego 600 ml, jeśli nie można zrobić z kostki rosołowej
  • Masło stopic na patelni
  • wsypac mąkę, rozmieszać
  • Smażyć do uzyskania jasno złotego koloru
  • 500 ml bulionu powoli wlewać i szybko mieszać najlepiej trzepaczką, żeby nie porobily się grudki
  • Gotowac na malutkim ogniu około 3 minuty często mieszając
  • Śmietanę zahartowac ze 100 ml bulionu, wlać do sosu
  • Zdjąć garnek z gazu, stopniowo dodawać chrzan do uzyskania właściwego dla Ciebie smaku 
  • Posolić i ewentualnie popierzyć

  • Mięso pokroic w plastry, polewać ciepłym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz