MIĘSO
- 800g mięsa wołowego bez kości w kawałku
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- pół pora
- kawałek selera
- 2 ziela angielskie
- 3 listki laurowe
- sól
- pieprz
SOS CHRZANOWY
- 4 łyżki masła
- 600 ml bulionu
- 5 łyżek mąki pszennej
- słoiczek chrzanu tartego
- mały kubeczek śmietany 18%
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
MIĘSO
- W garnku zagotowujemy tyle wody, aby później włożone mięso bylo całe przykryte
- Do wrzącej wody wkładamy umytą wołowinę, ziele angielskie, listki laurowe i zmniejszamy gaz, żeby tylko leciutko się gotowało
- W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę, seler i myjemy pora
- Wkładamy do garnka z mięsem, gotujemy wszystko około 2 - 2,5 h
- 10 minut przed końcem gotowania solimy i pieprzymy
SOS
- Jeśli gotowaliśmy wcześniej rosół odlewamy z niego 600 ml, jeśli nie można zrobić z kostki rosołowej
- Masło stopic na patelni
- wsypac mąkę, rozmieszać
- Smażyć do uzyskania jasno złotego koloru
- 500 ml bulionu powoli wlewać i szybko mieszać najlepiej trzepaczką, żeby nie porobily się grudki
- Gotowac na malutkim ogniu około 3 minuty często mieszając
- Śmietanę zahartowac ze 100 ml bulionu, wlać do sosu
- Zdjąć garnek z gazu, stopniowo dodawać chrzan do uzyskania właściwego dla Ciebie smaku
- Posolić i ewentualnie popierzyć
- Mięso pokroic w plastry, polewać ciepłym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz