- 15 zielonych szparagów
- 15 plasterków wędzonego bekonu
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka ugotowane na miękko
Sposób przygotowania:
- Odrywamy zdrewniałą cześć w szparagu (kilka cm)
- W garnku zagotowujemy wodę, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
- Wrzucamy do wrzątku szparagi na minutę
- Po minucie wyciągamy je na sitko i przelewamy zimną wodą
- Bekonem owijamy szparagi
- Układamy na blasze
- Kwiaty szparagów smarujemy masłem
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut
- W tym czasie można ugotować jajka na miękko: 2,5 minuty od zagotowania
- Górę jajka odcinamy, maczamy w środku szparagi
- Najlepiej smakuje z lekko przypieczonym pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz