sobota, 28 września 2013

Zapiekany łosoś z kuskusem

SKŁADNIKI:

  • 2 kawałki łososia bez skóry
  • 120 g kuskusu
  • Cebulka dymka
  • Czerwona papryka
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • Folia aluminiowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  • Kuskus zalać 150 ml gorącej wody, przykryć.
  • Po 10 minutach delikatnie rozdzielić widelcem
  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni
  • Paprykę i pieczarki umyć i pokroić w drobne kawałki
  • Zapiec około 8 minut w piekarniku
  • Dymkę posiekać i połaczyć z warzywami i kuskusem
  • Na folii aluminiowej ułożyć kuskus
  • Łososia umyć, osuszyć 
  • Przyprawić solą i pieprzem oraz polać sokiem z cytryny
  • Ułożyć na kuskusie
  • Zawinąć paczuszkę z folii, wstawić do piekarnika na około 25 minut
PORADY:
Kuskus można zalać bulionem, będzie smaczniejszy
Danie smakuje doskonale z dipem pomidorowym
Do kuskusu można wrzucić warzywa które lubimy, bądź akurat mamy w lodówce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz