niedziela, 20 października 2013

Leczo

SKŁADNIKI:
  • 600 g kolorowej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej
  • Puszka pomidorów lub 4 świeże
  • Sól, pieprz, ostra papryka
  • olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy na łyżce oleju ( Może być lekko spieczona, będzie lepsza)
  2. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną drobno cebulkę i smażymy około 3 minut
  3. Paprykę i cukinię (nie trzeba obierać) kroimy w kostkę lub paseczki i wrzucamy do kiełbasy
  4. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż zmięknie
  5. Następnie dodajemy pomidory z puszki lub pokrojone w kostkę świeże.
  6. Chwilę gotujemy na średnim ogniu
  7. Pod koniec solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę
PORADY:
ZAMIAST POMIDORÓW MOŻNA DODAĆ PRZECIER POMIDOROWY

CUKINIĘ MOŻNA ZASTĄPIĆ KABACZKIEM 

KIEŁBASĘ MOŻEMY ZAMIENIĆ Z BOCZKIEM 

JEŚLI LUBIMY WIĘCEJ SOSU DODAJEMY RAZEM Z POMIDORAMI SZKLANKĘ BULIONU WARZYWNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz