sobota, 30 listopada 2013

Muszle z kurczakiem i warzywami na pomidorach

SKŁADNIKI:


  • 13 sztuk makaronu muszle
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pół papryki czerwonej
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki serka Philadelphia o ulubionym smaku
  • 4 duże pomidory
  • 1 mała cebulka 
  • sól
  • pieprz
  • olej 
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść startego żółtego sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Makaron ugotować na sposób al dente ( półtwardo), mieszać delikaktnie 
  2. Ugotowany makaron rozłożyć na tacce osobno, żeby ostygł i nie poprzyklejał się do siebie
  3. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę solimy, pieprzymy i odstawiamy na chwilkę
  4. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę
  5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy marchewkę
  6. Smażymy około 2 minuty następnie dodajemy pierś z kurczaka i smażymy na małym ogniu około 10 minut
  7. W tym czasie paprykę kroimy w kosteczkę a szczypiorek siekamy drobno
  8. W jednym naczyniu mieszamy Usmażoną pierś z marchewką, szczypiorek, paprykę i dwie łyżki serka.
  9. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki
  10. Kroimy w kostkę
  11. Cebulę i czosnek obieramy i również kroimy drobno
  12. Pomidory, cebulę, czosnek sól i pieprz mieszamy najlepiej widelcem rozgniatając troszkę pomidory.
  13. W naczyniu żaroodpornym na dnie umieszczamy pomidory
  14. Każdy makaron faszerować nadzieniem i układać na pomidorach.
  15. Posypać startym żółtym serem
  16. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15 minut

1 komentarz:

  1. Jeszcze nie robiłam takich muszli... papryka, pomidory w połączeniu z serkiem i makaronem muszą smakować. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń