- 13 sztuk makaronu muszle
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pół papryki czerwonej
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki serka Philadelphia o ulubionym smaku
- 4 duże pomidory
- 1 mała cebulka
- sól
- pieprz
- olej
- 1 ząbek czosnku
- Garść startego żółtego sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Makaron ugotować na sposób al dente ( półtwardo), mieszać delikaktnie
- Ugotowany makaron rozłożyć na tacce osobno, żeby ostygł i nie poprzyklejał się do siebie
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę solimy, pieprzymy i odstawiamy na chwilkę
- Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy marchewkę
- Smażymy około 2 minuty następnie dodajemy pierś z kurczaka i smażymy na małym ogniu około 10 minut
- W tym czasie paprykę kroimy w kosteczkę a szczypiorek siekamy drobno
- W jednym naczyniu mieszamy Usmażoną pierś z marchewką, szczypiorek, paprykę i dwie łyżki serka.
- Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki
- Kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i również kroimy drobno
- Pomidory, cebulę, czosnek sól i pieprz mieszamy najlepiej widelcem rozgniatając troszkę pomidory.
- W naczyniu żaroodpornym na dnie umieszczamy pomidory
- Każdy makaron faszerować nadzieniem i układać na pomidorach.
- Posypać startym żółtym serem
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15 minut
Jeszcze nie robiłam takich muszli... papryka, pomidory w połączeniu z serkiem i makaronem muszą smakować. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń