wtorek, 19 listopada 2013

Spaghetti z kulkami mięsnymi

Danie dla 3 osób
SKŁADNIKI:


Kulki mięsne:

  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Sos pomidorowy:
  • Pół puszki pomidorów w puszce
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyzka masła
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz

  • paczka makaronu spaghetti
  • granulowany cheddar lub dowolny starty ser żółty do posypania
Sposób przygotowania:

Kulki mięsne:
  1. Mięso, pietruszkę, jajko, sól i pieprz łączymy :)
  2. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać łyżkę mąki lub bułki tartej
  3. Formować małe kuleczki ok 3 cm
  4. Jeśli mamy parowar układamy w naczynku i parujemy 20 minut jeśli nie, wrzucamy do piekarnika na 180 stopni też na 20 minut. Jeszcze jedna opcja to ugotowanie kuleczek we wrzątku ale tylko kilka minut.
Sos pomidorowy:
  1. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy pomidory z puszki i przecier
  2. Przesmażamy mocno kilka minut
  3. Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę
  5. Dodajemy do sosu cebulę i czosnek
  6. Gotujemy około 30 minut na malutkim ogniu, często mieszając
  7. Pod koniec doprawić bazylią, chilli, solą i pieprzem
Całość:

  1. Makaron ugotować jak na opakowaniu podano, polac sosem, na to wyłożyć kuleczki i posypać serem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz