SKŁADNIKI:
Kulki mięsne:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- Pół puszki pomidorów w puszce
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyzka masła
- szczypta chilli
- sól, pieprz
- paczka makaronu spaghetti
- granulowany cheddar lub dowolny starty ser żółty do posypania
Sposób przygotowania:
Kulki mięsne:
- Mięso, pietruszkę, jajko, sól i pieprz łączymy :)
- Jeśli masa będzie za rzadka można dodać łyżkę mąki lub bułki tartej
- Formować małe kuleczki ok 3 cm
- Jeśli mamy parowar układamy w naczynku i parujemy 20 minut jeśli nie, wrzucamy do piekarnika na 180 stopni też na 20 minut. Jeszcze jedna opcja to ugotowanie kuleczek we wrzątku ale tylko kilka minut.
Sos pomidorowy:
- Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy pomidory z puszki i przecier
- Przesmażamy mocno kilka minut
- Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy
- Czosnek przeciskamy przez praskę
- Dodajemy do sosu cebulę i czosnek
- Gotujemy około 30 minut na malutkim ogniu, często mieszając
- Pod koniec doprawić bazylią, chilli, solą i pieprzem
Całość:
- Makaron ugotować jak na opakowaniu podano, polac sosem, na to wyłożyć kuleczki i posypać serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz