SKŁADNIKI:
- 6 sztuk kolorowej papryki
- 2 długości kiełbasy np. zwyczajnej
- pół torebeczki ryżu - chodzi o taką która pakowana jest po 4 saszetki w jednym opakowaniu ryżu
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów w puszce lub 5 świeżych obranych i pokrojonych drobno
- 1 cebula
- sól, pieprz, chilli w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Papryce odkrawamy kapelusik i wydrążamy w środku. Musi stać, więc jeśli się przewraca delikatnie podcinamy spód tylko tak, żeby nie zrobić dziury
- Ryż gotujemy al dente
- Kiełbasę kroimy w kostkę
- Marchwekę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Cebulę obieramy, kroimy drobno
- Ryż, kiełbasę, marchewkę, cebulę, pomidory w puszce oraz przyprawy mieszamy w misce
- Paprykę nadziewamy ile się da ;)
- Jeśli mamy parowar gotujemy około 35 minut lub w piekarniku zapiekamy pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 175 stopni - termoobieg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz