wtorek, 19 listopada 2013

Papryka faszerowana kiełbasą

Danie dla 3 osób

SKŁADNIKI:

  • 6 sztuk kolorowej papryki
  • 2 długości kiełbasy np. zwyczajnej
  • pół torebeczki ryżu - chodzi o taką która pakowana jest po 4 saszetki w jednym opakowaniu ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 puszka pomidorów w puszce lub 5 świeżych obranych i pokrojonych drobno
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, chilli w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Papryce odkrawamy kapelusik i wydrążamy w środku.                                                         Musi stać, więc jeśli się przewraca delikatnie podcinamy spód tylko tak, żeby nie zrobić dziury
  2. Ryż gotujemy al dente
  3. Kiełbasę kroimy w kostkę
  4. Marchwekę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  5. Cebulę obieramy, kroimy drobno
  6. Ryż, kiełbasę, marchewkę, cebulę, pomidory w puszce oraz przyprawy mieszamy w misce
  7. Paprykę nadziewamy ile się da ;)
  8. Jeśli mamy parowar gotujemy około 35 minut lub w piekarniku zapiekamy pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 175 stopni - termoobieg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz