środa, 13 listopada 2013

Kotlety mielone

SKŁADNIKI:


  • 400 g mielonej wieprzowiny lub ulubionego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 mała marchewka
  • Pół cebulki dymki
  • 3 plasterki żółtego sera lub garść startego, może być również topiony w plasterkach
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta -do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach 
  2. Cebulkę posiekać drobno
  3. Ser żółty jeśli jest w plasterkach pokroić na małe kawałeczki
  4. W misce wymieszać: mięso mielone, 1 jajko, 1 startą marchewkę, pokrojoną dymkę,serek żółty, porządną szczyptę soli oraz pieprzu
  5. Jeśli masa jest zbyt wodnista i nie da się z niej ulepić kotlecika należy dosypać 1 lub dwie łyżki bułki tartej
  6. Gdy wiemy, że damy rade zrobić nie rozpadające się kotlety mielone przystępujemy do dzieła.
  7. Formujemy owalne kotlety grubości około 1 - 2 cm
  8. Obtaczamy w bułce tartej - oczywiście nie musimy, zależy od upodobań
  9. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 2 minut z każdej strony lub wrzucamy do piekarnika na 180 stopni na około 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz