- 400 g mielonej wieprzowiny lub ulubionego mielonego mięsa
- 1 jajko
- 1 mała marchewka
- Pół cebulki dymki
- 3 plasterki żółtego sera lub garść startego, może być również topiony w plasterkach
- sól
- pieprz
- bułka tarta -do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach
- Cebulkę posiekać drobno
- Ser żółty jeśli jest w plasterkach pokroić na małe kawałeczki
- W misce wymieszać: mięso mielone, 1 jajko, 1 startą marchewkę, pokrojoną dymkę,serek żółty, porządną szczyptę soli oraz pieprzu
- Jeśli masa jest zbyt wodnista i nie da się z niej ulepić kotlecika należy dosypać 1 lub dwie łyżki bułki tartej
- Gdy wiemy, że damy rade zrobić nie rozpadające się kotlety mielone przystępujemy do dzieła.
- Formujemy owalne kotlety grubości około 1 - 2 cm
- Obtaczamy w bułce tartej - oczywiście nie musimy, zależy od upodobań
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 2 minut z każdej strony lub wrzucamy do piekarnika na 180 stopni na około 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz