- pół niedużego selera
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże cebule
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 duży kubek śmietany 18%
- Pół kostki margaryny
- Sól, pieprz
- Garstka szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obieramy cebulę, na patelni roztapiamy margarynę i wrzucamy do niej posiekaną w piórka cebulę
- Smażymy tylko tak, żeby zmiękła
- Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w słupki takie jak na frytki lub troszkę cieńsze
- Pietruszkę obieramy i również kroimy w słupki
- Seler obieramy i kroimy tak jak wszystko, w słupki ;)
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno i mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i szczypiorkiem
- Boczek kroimy w paseczki.
- Ziemniaki, cebulę, pietruszkę, seler i śmietanę mieszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym .
- Na wierzchu układamy boczek
- Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach około 55 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz