poniedziałek, 11 listopada 2013

Zapiekanka z ziemniakami

SKŁADNIKI:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 marchewka


  •  pół niedużego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże cebule
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 duży kubek śmietany 18%
  • Pół kostki margaryny
  • Sól, pieprz
  • Garstka szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Obieramy cebulę, na patelni roztapiamy margarynę i wrzucamy do niej posiekaną w piórka cebulę
  2. Smażymy tylko tak, żeby zmiękła
  3. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w słupki takie jak na frytki lub troszkę cieńsze
  4. Pietruszkę obieramy i również kroimy w słupki
  5. Seler obieramy i kroimy tak jak wszystko, w słupki ;)
  6. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno i mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i szczypiorkiem
  7. Boczek kroimy w paseczki.
  8. Ziemniaki, cebulę, pietruszkę, seler i śmietanę mieszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym .
  9. Na wierzchu układamy boczek
  10. Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach około 55 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz