Danie dla 3 osób
SKŁADNIKI:- 1 paczka kolorowego makaronu np. świderki
- Pół paczki tj pół kilograma mrożonego siekanego szpinaku
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 1 łyżka oleju
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie łyżka startego parmezanu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a w tym czasie:
- Szpinak wrzucamy na patelnię i na średnim ogniu smażymy aż rozmrozi się i całkowicie pozbędzie się wody
- W tym czasie przez praskę przeciskamy czosnek i drobno kroimy pół cebuli
- Wrzucamy do naszego szpinaku, solimy i pieprzymy
- Gdy się tak pogotuje jakieś 5 minut zmniejszamy ogień i wlewamy jogurt lub śmietanę
- Na takim malutkim ogniu niech się gotuje dalej ale czasem trzeba mieszać
- Na drugiej patelni lub w jakimś garnuszku na łyżce oleju podsmażamy drugą część cebuli również drobno pokrojoną
- Tuńczyka odsączamy z sosu i wrzucamy do cebulki
- Solimy i pieprzymy, chwilkę podsmażamy
- Na makaron kładziemy szpinak a na to tuńczyka
- Posypujemy parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz