czwartek, 19 grudnia 2013

Kolorowy makaron ze szpinakiem i tuńczykiem

Danie dla 3 osób
SKŁADNIKI:

  • 1 paczka kolorowego makaronu np. świderki
  • Pół paczki tj pół kilograma mrożonego siekanego szpinaku
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie łyżka startego parmezanu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a w tym czasie:
  2. Szpinak wrzucamy na patelnię i na średnim ogniu smażymy aż rozmrozi się i całkowicie pozbędzie się wody
  3. W tym czasie przez praskę przeciskamy czosnek i drobno kroimy pół cebuli
  4. Wrzucamy do naszego szpinaku, solimy i pieprzymy
  5. Gdy się tak pogotuje jakieś 5 minut zmniejszamy ogień i wlewamy jogurt lub śmietanę
  6. Na takim malutkim ogniu niech się gotuje dalej ale czasem trzeba mieszać
  7. Na drugiej patelni lub w jakimś garnuszku na łyżce oleju podsmażamy drugą część cebuli również drobno pokrojoną
  8. Tuńczyka odsączamy z sosu i wrzucamy do cebulki
  9. Solimy i pieprzymy, chwilkę podsmażamy
  10. Na makaron kładziemy szpinak a na to tuńczyka
  11. Posypujemy parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz