czwartek, 19 grudnia 2013

Kurczak na piwie z warzywami

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 1 piwo w butelce 

  • 3 średnie marchewki 
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 1 por

  • zioła prowansalskie 
  • sól
  • papryka ostra w proszku
  • czosnek granulowany
  • 3 łyżki oleju 

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka umyć
  • Natrzeć przyprawami (zioła prowansalskie, sól, papryka ostra w proszku, czosnek)
  • Zostawić w lodówce na około 2 godziny - niech nasiąknie przyprawami 
  • Butelkę z piwem zamoczyć w wodzie aby zeszła etykietka (najlepiej zeskrobać lekko nożem), Odlać 3/4 szklanki, 2 łyki wypić resztę odstawić
  • Pokroić obrane i umyte warzywa w dość duże kawałki
  • Na głęboką blasze wylać olej, wyłożyć warzywa
  • Między warzywami, na środku ułożyć butelkę z piwem 
  • Nadziać na nią kurczaka 
  • Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - najlepiej termoobieg 
  • Piec godzinę (mały kurczak) lub półtorej (duży kurczak)
W międzyczasie delikatnie polewać kurczaka piwem (najlepiej spryskiwaczem lub łyżką)

Porady:
Moje warzywa do kurczaka to wersja najprostsza. 
Mozna dodać na co kto ma ochotę: pieczarki, brokuły, pomidorki koktajlowe...
Przyprawy do kurczaka również, wedle uznania. Może to być majeranek, rozmaryn. 
Kurczaka można natrzeć też od środka. 
Przy wyjmowaniu i krojeniu ostrożnie - bardzo źle się kroi. Najlepsze do tego są nożyczki kuchenne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz