Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 piwo w butelce
- 3 średnie marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 1 por
- zioła prowansalskie
- sól
- papryka ostra w proszku
- czosnek granulowany
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć
- Natrzeć przyprawami (zioła prowansalskie, sól, papryka ostra w proszku, czosnek)
- Zostawić w lodówce na około 2 godziny - niech nasiąknie przyprawami
- Butelkę z piwem zamoczyć w wodzie aby zeszła etykietka (najlepiej zeskrobać lekko nożem), Odlać 3/4 szklanki, 2 łyki wypić resztę odstawić
- Pokroić obrane i umyte warzywa w dość duże kawałki
- Na głęboką blasze wylać olej, wyłożyć warzywa
- Między warzywami, na środku ułożyć butelkę z piwem
- Nadziać na nią kurczaka
- Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - najlepiej termoobieg
- Piec godzinę (mały kurczak) lub półtorej (duży kurczak)
Porady:
Moje warzywa do kurczaka to wersja najprostsza.
Mozna dodać na co kto ma ochotę: pieczarki, brokuły, pomidorki koktajlowe...
Przyprawy do kurczaka również, wedle uznania. Może to być majeranek, rozmaryn.
Kurczaka można natrzeć też od środka.
Przy wyjmowaniu i krojeniu ostrożnie - bardzo źle się kroi. Najlepsze do tego są nożyczki kuchenne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz