sobota, 25 stycznia 2014

Bigos

ZAPRASZAM NA JEDNO Z NAJPOPULARNIEJSZYCH POLSKICH DAŃ!

SKŁADNIKI:


  • 1 mała główka białej kapusty (ok 700 g )
  • 1 duży słoik kapusty kiszonej
  • 20 dag wędzonych żeberek
  • 30 dag kiełbasy myśliwskiej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • garść suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 paczka przyprawy do bigosu PRYMAT
  1. Najpierw należy namoczyć grzybki.
  2. Białą kapustę szatkujemy drobno wrzucamy do garnka z 1 liściem laurowym i 2 kulkami ziela angielskiego. Dolewamy wody do około 3/4 objętości kapusty
  3. Od zagotowania gotujemy około 15-20 minut
  4. Kapustę kiszoną jeśli jest kwaśna płuczemy ( ale sok spod kapusty na wszelki wypadek lepiej zostawić i ewentualnie dolać później) , następnie szatkujemy.
  5. Wrzucamy do garnka z 1 liściem laurowym i 2 kulkami ziela angielskiego. Dolewamy wody do około 3/4 objętości kapusty
  6. Od zagotowania gotujemy około 15-20 minut
  7. W tym czasie żeberka oddzielamy od kości, kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę.
  8. Wszystkie wędliny podsmażamy na patelni.
  9. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju
  10. Kapusty wraz w wodą w której się gotowały wrzucić do jednego garnka, dodać wędliny i cebulę oraz pół paczki przyprawy do bigosu i kminek
  11. Z grzybków wylać wodę, poszatkować je drobno i wrzucić do garnka z kapustami.
  12. Wszystko dusić na małym ogniu około 1,5 godziny czasem mieszając
  13. Najlepiej odstawić na jedną noc i jutro ponownie poddusić pół godziny po dodaniu przecieru pomidorowego, soli, pieprzu i  sosu sojowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz