SKŁADNIKI:
- 1 mała główka białej kapusty (ok 700 g )
- 1 duży słoik kapusty kiszonej
- 20 dag wędzonych żeberek
- 30 dag kiełbasy myśliwskiej
- 20 dag wędzonego boczku
- garść suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- pół łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
- olej
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 paczka przyprawy do bigosu PRYMAT
- Najpierw należy namoczyć grzybki.
- Białą kapustę szatkujemy drobno wrzucamy do garnka z 1 liściem laurowym i 2 kulkami ziela angielskiego. Dolewamy wody do około 3/4 objętości kapusty
- Od zagotowania gotujemy około 15-20 minut
- Kapustę kiszoną jeśli jest kwaśna płuczemy ( ale sok spod kapusty na wszelki wypadek lepiej zostawić i ewentualnie dolać później) , następnie szatkujemy.
- Wrzucamy do garnka z 1 liściem laurowym i 2 kulkami ziela angielskiego. Dolewamy wody do około 3/4 objętości kapusty
- Od zagotowania gotujemy około 15-20 minut
- W tym czasie żeberka oddzielamy od kości, kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę.
- Wszystkie wędliny podsmażamy na patelni.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju
- Kapusty wraz w wodą w której się gotowały wrzucić do jednego garnka, dodać wędliny i cebulę oraz pół paczki przyprawy do bigosu i kminek
- Z grzybków wylać wodę, poszatkować je drobno i wrzucić do garnka z kapustami.
- Wszystko dusić na małym ogniu około 1,5 godziny czasem mieszając
- Najlepiej odstawić na jedną noc i jutro ponownie poddusić pół godziny po dodaniu przecieru pomidorowego, soli, pieprzu i sosu sojowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz