sobota, 25 stycznia 2014

Cannelloni ze szpinakiem

SKŁADNIKI:
  • 1 paczka makaronu cannelloni (rurki)
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • około 500 ml mleka
  • 4 garści startego żółtego sera
  1. Szpinak wrzucić na patelnię i smażyć do czasu aż woda całkowicie wyparuje
  2. Następnie obrany i drobno pokrojony czosnek dorzucić do szpinaku
  3. Posolić i popieprzyć, chwilkę podsmażyć
  4. Do szpinaku dodać pokruszoną fetę i 2 łyżki  śmietany
  5. Smażyć 3 minuty i zostawić do ostygnięcia
  6. W tym czasie przygotować sos beszamelowy.
  7. 1 łyżkę masła rozpuścić w garnku 
  8. Dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać trzepaczką.
  9. Powoli wlewać zimne mleko ciągle mieszając aż do uzyskania odpowiedniej gęstości (ja wolę gdy sos jest rzadszy )
  10. Makaron nadziewać szpinakiem i układać na blaszce obok siebie.
  11. Zalać wszystko beszamelem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut
  12. Po tym czasie odkryć, posypać startym żółtym serem  i zapiekać kolejne 20 minut.
  13. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz