Cannelloni ze szpinakiem
SKŁADNIKI:
- 1 paczka makaronu cannelloni (rurki)
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie sera typu feta
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- około 500 ml mleka
- 4 garści startego żółtego sera
- Szpinak wrzucić na patelnię i smażyć do czasu aż woda całkowicie wyparuje
- Następnie obrany i drobno pokrojony czosnek dorzucić do szpinaku
- Posolić i popieprzyć, chwilkę podsmażyć
- Do szpinaku dodać pokruszoną fetę i 2 łyżki śmietany
- Smażyć 3 minuty i zostawić do ostygnięcia
- W tym czasie przygotować sos beszamelowy.
- 1 łyżkę masła rozpuścić w garnku
- Dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać trzepaczką.
- Powoli wlewać zimne mleko ciągle mieszając aż do uzyskania odpowiedniej gęstości (ja wolę gdy sos jest rzadszy )
- Makaron nadziewać szpinakiem i układać na blaszce obok siebie.
- Zalać wszystko beszamelem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut
- Po tym czasie odkryć, posypać startym żółtym serem i zapiekać kolejne 20 minut.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz