poniedziałek, 27 stycznia 2014

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

SKŁADNIKI:

Z podanych proporcji wyszło mi 8 kotlecików
  • 1 paczka kaszy jęczmiennej
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 mała marchewka
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie gdy wystygnie wymieszać z wieprzowiną.
  2. Do tego dodać startą na grubych oczkach marchewkę, posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulę, jajko, pietruszkę i około 3 łyżki bułki tartej
  3. Wszystko wymieszać i przyprawić do smaku.
  4. Jeśli masa będzie za rzadka dodać bułkę tartą.
  5. Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej
  6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 3 minuty z każdej strony.

2 komentarze:

  1. Ostatnio bardzo polubiłam się z kaszą jęczmienna, więc przepis bardzo mi się podoba :) Chętnie wypróbuję takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mnie ostatnio mama kotletami z kaszy jęczmiennej w domu przywitała :D ! Były przepyszne - ale oczywiście w wersji wegańskiej ;)

    OdpowiedzUsuń