Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 szklanki wody
- 1.5 szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oleju
- Kawałek słoniny
- W misce mieszamy wodę, mleko, jajko, sól, łyżeczkę oleju
- Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając, żeby nie było grudek
- Ciasto powinno mieć konsystencję troszke mniej gęstą niż śmietana.
- Patelnie rozgrzewamy
- Na widelec wbijamy słoninę i smarujemy nią powierzchnie patelni
- Chochelką wylewamy ciasto na patelnie i poruszamy nią, żeby calość byla zakryta a żeby ciasta było jak najmniej.
- Jeśli góra ciasta jest już sucha i gdy poruszamy patelnią nalesnik się rusza odwracamy na druga stronę.
- Smażymy króciutko, żeby naleśnik nie był kruchy lecz miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz