wtorek, 30 lipca 2013

Ciasto na naleśniki

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 szklanki wody
  • 1.5 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju

  • Kawałek słoniny
Sposób przygotowania:


  • W misce mieszamy wodę, mleko, jajko, sól, łyżeczkę oleju 
  • Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając, żeby nie było grudek
  • Ciasto powinno mieć konsystencję troszke mniej gęstą niż śmietana.
  • Patelnie rozgrzewamy
  • Na widelec wbijamy słoninę i smarujemy nią powierzchnie patelni
  • Chochelką wylewamy ciasto na patelnie i poruszamy nią, żeby calość byla zakryta a żeby ciasta było jak najmniej.
  • Jeśli góra ciasta jest już sucha i gdy poruszamy patelnią nalesnik się rusza odwracamy na druga stronę.
  • Smażymy króciutko, żeby naleśnik nie był kruchy lecz miękki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz