Spód pod pizze możemy przygotować z tych przepisów:
Składniki na jedną 33 cm pizze
Składniki:
- Pół puszki krojonych pomidorów lub 4 świeże pokrojone pomidory bez miąższu i skórki
- Szczypta bazylii
- 2 ząbki świeżego czosnku
- Szczypta oregano
- Szczypta soli
- Szczypta chilli w proszku
- 15 dkg startego żółtego sera
- 10 dkg pepperoni
- 10 dkg wędzonego boczku
- 1 mała kiełbaska śląska
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka jalapenio
Sposób przygotowania:
- Robimy spód pod pizze własny lub wybrany z powyższych.
- W miseczce mieszamy pomidory, bazylię, przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, oregano sól i chilli.
- Próbujemy, musi być aromatyczny.
- Rozsmarowujemy sos na położone na blasze ciasto.
- Posypujemy żółtym serem
- Kladziemy: Pepperoni i boczek
- Na to pokrojoną w plasterki kiełbaskę i papryczkę jalapenio
- Cebulę kroimy w piórka i układamy na sam wierzch
- Wkładamy do nagrzanego na 230 stopni piekarnika i pieczemy około 13 minut
Ser kładziemy na spód, ponieważ inaczej zrobi się zapiekanka i składniki pod serem się ugotują a nie upieką
Na środku pizzy najlepiej położyć mniej składników niż na bokach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz