Spód pod pizze możemy przygotować z tych przepisów:
(Przepis na spód podany na dwie pizze)
- Pół puszki krojonych pomidorów lub 4 świeże pokrojone pomidory bez miąższu i skórki
- Szczypta bazylii
- 2 ząbki świeżego czosnku
- Szczypta oregano
- Szczypta soli
- Szczypta chilli w proszku
- 15 dkg startego żółtego sera
- 15 dkg szynki konserwowej
- Pół puszki ananasa z puszki
- Mała puszka kukurydzy
Sposób przygotowania:
- Robimy spód pod pizze własny lub wybrany z powyższych.
- W miseczce mieszamy pomidory, bazylię, przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, oregano sól i chilli.
- Próbujemy, musi być aromatyczny.
- Rozsmarowujemy sos na położone na blasze ciasto.
- Posypujemy żółtym serem
- Kladziemy pokrojoną w paseczki szynkę.
- Następnie ananasy i kukurydza
- Wkładamy do nagrzanego na 230 stopni piekarnika i pieczemy około 13 minut
Porady:
Na pizzy nie chodzi o to, żeby nałożyć bardzo dużo składników, ponieważ się nie upiecze.
Ser kładziemy na spód, ponieważ inaczej zrobi się zapiekanka i składniki pod serem się ugotują a nie upieką
Na środku pizzy najlepiej położyć mniej składników niż na bokach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz