Składniki na 2 cienkie 33 cm pizze lub jedną dużą blachę z piekarnika
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (niepełne 2 szklanki)
- 200g mąki kukurydzianej (1,5 szklanki)
- 300 ml ciepłej wody
- 1 paczka suchych drożdży (7g)
- pół łyżeczki soli
- łyżka oleju
- dodatkowa łyżka mąki
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy obydwie mąki, suche drożdże, sól
- Dolewamy ciepłą wodę
- Wyrabiamy ciasto kilka minut aż będzie dało się uformować ladna gładką kulkę
- Formę do pizzy wysmarować lekko olejem, posypać mąką i na to kłaść rozwałkowaną lub wykręconą jak w prawdziwej pizzeri pizzę.
- Układac dowolne składniki
- Nagrzać piekarnik do 230 stopni i piec około 10 - 12 minut
Porady:
Mąkę można sobie dosypywać jeśli będzie zbyt kleiste
Ciasto nie musi rosnąć
Moim zdaniem nie bardzo różni się smakiem od pizzy ze zwykłej mąki.
- łyżka oleju
- dodatkowa łyżka mąki
- Do miski wsypujemy obydwie mąki, suche drożdże, sól
- Dolewamy ciepłą wodę
- Wyrabiamy ciasto kilka minut aż będzie dało się uformować ladna gładką kulkę
- Formę do pizzy wysmarować lekko olejem, posypać mąką i na to kłaść rozwałkowaną lub wykręconą jak w prawdziwej pizzeri pizzę.
- Układac dowolne składniki
- Nagrzać piekarnik do 230 stopni i piec około 10 - 12 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz