wtorek, 23 lipca 2013

Włoski spód pod pizze z mąką kukurydzianą

Składniki na 2 cienkie 33 cm pizze lub jedną dużą blachę z piekarnika

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (niepełne 2 szklanki)
  • 200g mąki kukurydzianej (1,5 szklanki)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 paczka suchych drożdży (7g)
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oleju
  • dodatkowa łyżka mąki
Sposób przygotowania:
  • Do miski wsypujemy obydwie mąki, suche drożdże, sól
  • Dolewamy ciepłą wodę
  • Wyrabiamy ciasto kilka minut aż będzie dało się uformować ladna gładką kulkę
  • Formę do pizzy wysmarować lekko olejem, posypać mąką i na to kłaść rozwałkowaną lub wykręconą jak w prawdziwej pizzeri pizzę.
  • Układac dowolne składniki
  • Nagrzać piekarnik do 230 stopni i piec około 10 - 12 minut

Porady:
Mąkę można sobie dosypywać jeśli będzie zbyt kleiste
Ciasto nie musi rosnąć
Moim zdaniem nie bardzo różni się smakiem od pizzy ze zwykłej mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz