- 400g mięsa wieprzowego
- 5 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki mąki
- 1 lyżka mielonej ostrej papryki
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 lyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy, obsypujemy ostrą papryką i mąką.
- Na mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso partiami tak aby sie mocno smażyło a nie dusiło
- Mięso musi być przypieczone dopiero wtedy odwracamy
- W rondelku w korym będziemy dusić gulasz smażymy wolno na lyżce oleju posiekaną drobno cebulę.
- Do zrumienionej cebuli dorzucamy mięsko, zalewamy szklanka wody
- Dodajemy: 1 pokrojoną papryczkę chilli, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe.
- Dusimy okolo 30 minut, następnie dodajemy pokrojone w cząstki pieczarki i dusimy kolejne 30 minut.
- W razie potrzeby dolewać wody ale tak, żeby nie było za dużo.
- Pod koniec dosypać sól.
- Jeśli gulasz jest zbyt wodnisty rozrobić lyżkę mąki z wodą i zagotować
Porada:
Potrawę najlepiej solic na końcu, aby mięso nie było gumowate
Jeśli z umiarem lejemy do niego wodę nie trzeba później zagęszczać
Opcjonalnie dodajemy jedną łyżke śmietany po ugotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz