czwartek, 1 sierpnia 2013

Gulasz wieprzowy

Skladniki:

  • 400g mięsa wieprzowego
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 lyżka mielonej ostrej papryki
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 lyżki oleju
Sposób przygotowania:

  • Mięso myjemy, obsypujemy ostrą papryką i mąką.
  • Na mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso partiami tak aby sie mocno smażyło a nie dusiło
  • Mięso musi być przypieczone dopiero wtedy odwracamy
  • W rondelku w korym będziemy dusić gulasz smażymy wolno na lyżce oleju posiekaną drobno cebulę. 
  • Do zrumienionej cebuli dorzucamy mięsko, zalewamy szklanka wody 
  • Dodajemy: 1 pokrojoną papryczkę chilli, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe.
  • Dusimy okolo 30 minut, następnie dodajemy pokrojone w cząstki pieczarki i dusimy kolejne 30 minut. 
  • W razie potrzeby dolewać wody ale tak, żeby nie było za dużo.
  • Pod koniec dosypać sól.
  • Jeśli gulasz jest zbyt wodnisty rozrobić lyżkę mąki z wodą i zagotować

Porada:
Potrawę najlepiej solic na końcu, aby mięso nie było gumowate
Jeśli z umiarem lejemy do niego wodę nie trzeba później zagęszczać
Opcjonalnie dodajemy jedną łyżke śmietany po ugotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz