środa, 2 października 2013

Mozarella sticks czyli paluszki z mozzareli

SKŁADNIKI:


  • 2 paczki mozzarelli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • głęboki olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić na kilka pasków, żeby powstały ''paluszki''
  2. Mąkę wsypać do miseczki i obtoczyć w niej paluszki
  3. Następnie obtoczyć w jajku wymieszanym z solą i pieprzem
  4. Prawie ostatni etap to obtoczenie paluszków w bułce tartej
  5. Etap 3 i 4 musimy powtórzyć, żeby mieć pewność że nasze paluszki całe pokryte są panierką Inaczej ser mógłby wypłynąć podczas smażenia.
  6. Wsadzić do zamrażalki na około 20 minut
  7. W tym czasie rozgrzać tłuszcz na patelni lub we frytkownicy 
  8. Smażyć w głębokim tłuszczu aż do zrumienienia panierki
PORADY:
Przed obtoczeniem mozzarelli możną ja oprószyć ulubionymi przyprawami np: pietruszką lub chilli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz