- 2 paczki mozzarelli
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz
- głęboki olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić na kilka pasków, żeby powstały ''paluszki''
- Mąkę wsypać do miseczki i obtoczyć w niej paluszki
- Następnie obtoczyć w jajku wymieszanym z solą i pieprzem
- Prawie ostatni etap to obtoczenie paluszków w bułce tartej
- Etap 3 i 4 musimy powtórzyć, żeby mieć pewność że nasze paluszki całe pokryte są panierką Inaczej ser mógłby wypłynąć podczas smażenia.
- Wsadzić do zamrażalki na około 20 minut
- W tym czasie rozgrzać tłuszcz na patelni lub we frytkownicy
- Smażyć w głębokim tłuszczu aż do zrumienienia panierki
PORADY:
Przed obtoczeniem mozzarelli możną ja oprószyć ulubionymi przyprawami np: pietruszką lub chilli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz