czwartek, 19 grudnia 2013

Ziemniaki faszerowane

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 10 dkg szynki konserwowej 
  • 2 pomidory 
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju


Sposób przygotowania:


  • Ziemniaki oczyścić, przekroić na pół (muszą powstać łódeczki) 
  • Wydrążyc łyżeczką środek tak, żeby zmieścił się farsz
  • Pieczarki umyć, pokroić drobno i podsmażyć na 2 łyżkach masła razem z drobno pokrojoną cebulą
  • Szynkę konserwową pokroic w paseczki i wymieszać z pieczarkami i cebulą (nie trzeba smażyć)
  • Przyprawić nasze nadzienie solą i pieprzem
  • Do ziemniaków nakładać farsz tak, żeby za bardzo nie wystawał u góry
  • Obrać pomidora ze skórki, pokroić w plastry i poukładać na ziemniaczkach.
  • Posypać pokrojoną natką pietruszki
  • Ułożyć łódeczki w blaszce wysmarowanej olejem
  • Wstawić do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. 
Porady: Do farszu można dodać też ser żółty starty na grubych oczkach lub zamiast pomidora posypać nim wierzch. Pomidora najlepiej obiera się, gdy na jego dolnej części natniemy nożem dwie kreski robiąc krzyżyk. Wtedy należy polać po nim wrzatkiem z czajnika i skórka pięknie schodzi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz