Ziemniaki oczyścić, przekroić na pół (muszą powstać łódeczki)
Wydrążyc łyżeczką środek tak, żeby zmieścił się farsz
Pieczarki umyć, pokroić drobno i podsmażyć na 2 łyżkach masła razem z drobno pokrojoną cebulą
Szynkę konserwową pokroic w paseczki i wymieszać z pieczarkami i cebulą (nie trzeba smażyć)
Przyprawić nasze nadzienie solą i pieprzem
Do ziemniaków nakładać farsz tak, żeby za bardzo nie wystawał u góry
Obrać pomidora ze skórki, pokroić w plastry i poukładać na ziemniaczkach.
Posypać pokrojoną natką pietruszki
Ułożyć łódeczki w blaszce wysmarowanej olejem
Wstawić do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
Porady: Do farszu można dodać też ser żółty starty na grubych oczkach lub zamiast pomidora posypać nim wierzch. Pomidora najlepiej obiera się, gdy na jego dolnej części natniemy nożem dwie kreski robiąc krzyżyk. Wtedy należy polać po nim wrzatkiem z czajnika i skórka pięknie schodzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz