Zapraszam do spróbowania!
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 x 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka agrestowa
- 25 dag orzechów włoskich
- 20 dag cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Najpierw zagniatamy kruche ciasto z którego będziemy piec dwa spody
- Przygotowujemy miskę lub stolnicę w zależności od tego gdzie chcemy zarabiać ciasto. Ja przyjmuję, że to miska.
- Do miski wsypujemy 2,5 szklanki mąki do tego 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru. Suche składniki mieszamy.
- Dodajemy 1 kostkę masła w temperaturze pokojowej, żeby łatwiej było zagnieść, 2 żółtka i 2 łyżki śmietany.
- Wyrabiamy ciasto krótko, tylko do połączenia składników.
- Jeśli jest za suche dodać troszkę śmietany jeśli za mokre trochę mąki.
- Owinąć ciasto folią i wsadzić na pół godziny do lodówki.
- Po upłynięciu tego czasu dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy każdą i wykładamy na blachy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-13 minut, aż się lekko zarumieni.
Teraz zajmujemy się masą
- Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach
- Do garnka wrzucamy jabłka, szklankę cukru i galaretkę w proszku
- Prażymy około 5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
- Zostawiamy do przestygnięcia
A teraz najlepsza część: masa orzechowa na wierzch
- Orzechy zemleć
- Mleko zagotować i wrzucić do niego orzechy
- Poczekać aż ostygnie
- 1 kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem i orzechami
Składanie
- Na jedno kruche ciasto wykładamy jabłka
- Przykrywamy drugim kruchym ciastem
- Wylewamy na to masę orzechową
- Wkładamy do lodówki aż ciasto się przegryzie.
przepis niebezpiecznie kusi:)
OdpowiedzUsuńWierzę, że najlepszy - wygląda obłędnie! Uwielbiam krem orzechowy :)
OdpowiedzUsuń