środa, 1 stycznia 2014

Najlepszy na świecie PLACEK NIEBO

Nie ma na świecie według mnie lepszego ciasta.Wierzch orzechowy mogłabym jeść łyżką! Kojarzy się ze świętami ale najbardziej z rodzinnym domem.
Zapraszam do spróbowania!

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 x 250 g masła 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka agrestowa 
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 20 dag cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Najpierw zagniatamy kruche ciasto z którego będziemy piec dwa spody
  1. Przygotowujemy miskę lub stolnicę w zależności od tego gdzie chcemy zarabiać ciasto. Ja przyjmuję, że to miska.
  2. Do miski wsypujemy 2,5 szklanki mąki do tego 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru. Suche składniki mieszamy.
  3. Dodajemy 1 kostkę masła w temperaturze pokojowej, żeby łatwiej było zagnieść, 2 żółtka i 2 łyżki śmietany.
  4. Wyrabiamy ciasto krótko, tylko do połączenia składników.
  5. Jeśli jest za suche dodać troszkę śmietany jeśli za mokre trochę mąki.
  6. Owinąć ciasto folią i wsadzić na pół godziny do lodówki.
  7. Po upłynięciu tego czasu dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy każdą i wykładamy na blachy. 
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-13 minut, aż się lekko zarumieni.
Teraz zajmujemy się masą
  1. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach
  2. Do garnka wrzucamy jabłka, szklankę cukru i galaretkę w proszku
  3. Prażymy około 5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
  4. Zostawiamy do przestygnięcia
A teraz najlepsza część: masa orzechowa na wierzch
  1. Orzechy zemleć 
  2. Mleko zagotować i wrzucić do niego orzechy
  3. Poczekać aż ostygnie
  4. 1 kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem i orzechami
Składanie
  1. Na jedno kruche ciasto wykładamy jabłka
  2. Przykrywamy drugim kruchym ciastem
  3. Wylewamy na to masę orzechową
  4. Wkładamy do lodówki aż ciasto się przegryzie.

2 komentarze:

  1. Wierzę, że najlepszy - wygląda obłędnie! Uwielbiam krem orzechowy :)

    OdpowiedzUsuń