poniedziałek, 30 grudnia 2013

Kuleczki Rafaello

Z przepisu wychodzi około 13 kuleczek
Najlepiej smakują prosto po ulepieniu :)
SKŁADNIKI:

  • 1 tabliczka dobrej białej czekolady
  • 50 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 13 obranych migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce (ostrożnie! Lubi się przypalić ;) lub w garnuszku
  2. W misce miksujemy masło z cukrem pudrem 
  3. Do miski dodajemy rozpuszczoną czekoladę, następnie 3/4 szklanki wiórków kokosowych i wszystko razem mieszamy mikserem
  4. Powstałą masę wkładamy na 10 minut do lodówki
  5. Po wyciągnięciu masa może być twarda, ale pod wpływem ciepła rąk robi się mięciutka 
  6. Formujemy kuleczkę do środka wpychając 1 migdał
  7. Gotową kulkę obtaczamy w pozostałym kokosie i gotowe :)



2 komentarze:

  1. rafaello jest delikatne wiec ta masa jest za twarda.Moze dodac do tego bita smietane miksujac maslo i czekolade?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że bita śmietana mogłaby opaść. No chyba, żeby dodać żelatynę.

    OdpowiedzUsuń